Duurzaamheid is… de beste vorkheftruck op de beste plek

De wereld verduurzaamt, en daarmee ook de wereld van transport en logistiek. Vitesse Vorkheftrucks staat goed voorgesorteerd op de veranderende wensen van klant en overheid, maar houdt bovenal vast aan traditionele dienstverlening. Lees hier hoe we dat doen.

Verduurzaming betekent doorgaans elektrificatie, en ook Vitesse Vorkheftrucks investeert volop in een vloot van nieuwe elektrische heftrucks. Tegelijkertijd beseffen wij dat elektrisch niet voor elke klant de oplossing is, zeker niet voor het zwaardere werk. Zo leveren wij aan een aantal klanten containerhandlers, die soms gedurende drie shifts nagenoeg ononderbroken in de haven aan het werk zijn. Zelfs al zouden er elektrische varianten verkrijgbaar zijn, er is simpelweg geen tijd om ze op te laden. Daarom houden wij, naast onze nieuwe elektrische heftrucks, ook deze vertrouwde modellen aan en leveren wij ze met plezier aan klanten.

Vooraanzicht 800.jpg

Uitproberen

Verduurzamen betekent dus niet automatisch elektrificeren, maar een groeiend aantal van onze klanten kiest daadwerkelijk voor een oplaadbare heftruck. Inmiddels levert Vitesse Vorkheftrucks deze met een hefvermogen tot 16 ton en de verwachting is dat ze de komende jaren alsmaar krachtiger zullen worden. Daarbij houden we de mogelijke rol van waterstof nauwlettend in de gaten. Ook onze klanten erkennen dat elektrische heftrucks steeds capabeler worden. In de praktijk gaat zo goed als elke verhuuraanvraag bij Vitesse inmiddels gepaard met het volgende verzoek: ‘doe er ook maar een aanbieding voor elektrisch bij’. Steeds meer ondernemingen beseffen dat het huren van een elektrische heftruck de ideale manier is om te ontdekken of deze in hun logistieke operatie past. Blijkt dat niet zo te zijn, dan ruilt Vitesse Vorkheftrucks hem immers zó weer om voor een exemplaar op diesel of LPG. Een ander voordeel is dat onze huuroplossing geen forse investeringen vereist. Wij zien regelmatig dat klanten de uitgespaarde middelen inzetten om bijvoorbeeld hun pand te verduurzamen. In combinatie met bij ons gehuurde vorkheftrucks helpt dat hen om sneller te voldoen aan hun duurzaamheidsambities.

Diesel kan best duurzaam zijn

Elektrificatie is dus vaak het antwoord op een verduurzamingsvraag, maar de realiteit is dat diesel- en LPG-heftrucks nog altijd een grote rol spelen. Deze zijn dan ook bepaald niet ouderwets! De nieuwere modellen voldoen aan de Stage V-norm, wat betekent dat de uitstoot van schadelijke (roet)deeltjes tot een minimum wordt beperkt. Het vervangen van een oudere diesel door een nieuwe kan dus al een behoorlijke milieuwinst opleveren.

Daarnaast hebben machines met een dieselmotor een bewezen lange levensduur en zijn ze veelal geschikt voor de hernieuwbare brandstof HVO100, waarmee ook de impact op het klimaat kan worden beperkt.

_G4A7218.jpg

Onderhoud is behoud

Hoe degelijk onze heftrucks ook mogen zijn, een machine leeft het langst met gedegen periodiek onderhoud. In de eigen werkplaats óf op locatie onderhoudt, repareert, reviseert en upgradet Vitesse Vorkheftrucks het eigen materieel en dat van klanten, vrijwel altijd op basis van een onderhoudscontract. Op die manier halen we het maximale uit een voertuig – ook dat scharen wij onder duurzaamheid. Een ander voorbeeld van het maximale uit een machine halen: recent schaften we in Denemarken een gebruikte big truck aan. Onze kundige monteurs gaan deze van een nieuwe spreader voorzien, waarna hij klaar is voor een tweede leven bij een klant in de Rotterdamse haven. De machine is nog veel te goed om af te schrijven.

De beste plek

En dat is misschien wel het grootste voordeel van ons verhuurmodel, het zorgt voor een duurzame inzetbaarheid van materieel. Heftrucks van Vitesse hebben doorgaans niet één of twee, maar eerder drie of vier levens en ze kunnen worden ingezet op de plek die het beste bij hun levensfase past. Zo kunnen klanten die een truck intensief gebruiken kiezen voor een nieuwer model, terwijl het exemplaar dat ze inleveren daarna kan worden geplaatst bij een bedrijf dat hem minder vaak inzet. Daardoor hoeft er voor dit bedrijf geen nieuwe heftruck te worden gefabriceerd, wat een aanzienlijke hoeveelheid grondstoffen uitspaart. Kortom, Vitesse vindt dat de beste heftruck op de beste plek de duurzaamste oplossing is.

Dat is dan ook de essentie van ons werk. Samen met onze klanten komen wij altijd tot oplossingen die zowel duurzaam als werkbaar zijn. Of het nu gaat om de inzet van elektrische heftrucks en terminaltrekkers of het verjongen van het dieselpark. Ongeacht wat de toekomst brengt, we zijn er klaar voor. En daarbij geldt: Vitesse blijft Vitesse. Wij staan je niet te woord met chatbots en AI, maar met gedreven medewerkers die de telefoon opnemen en alles op alles zetten om in jouw behoeften te voorzien.

Geplaatst op 12-06-2024

Terug naar nieuwsoverzicht