Elektrische- Diesel- of LPG Heftruck; waar kies je voor?

Vitesse Vorkheftrucks in Rotterdam is de thuishaven van vele heftrucks. Van reachstacker tot terminaltrekker tot ruwterrein heftruck. Van 1,5 tonner tot 25 tonner. Ook de motoren zijn divers, Elektrisch, LPG, Diesel wij hebben het. Maar wanneer kies je voor welke motor? Wij vragen Frits Dolleman, Planner Verhuur en Transport, bij Vitesse Vorkheftrucks.

Waarom kiezen bedrijven nog voor een Diesel heftruck, terwijl wij toch met zijn allen duurzaam willen?

Wij zien de dat bedrijven steeds duurzamer worden, wij zelf ook. Wij zien ook een positieve ontwikkeling in de elektrische heftrucks, ze worden vooral krachtiger. Daarnaast de wordt accuduur langer en laden sneller op. Desalniettemin zijn op dit moment heftrucks met een verbrandingsmotor, zoals diesel heftrucks, nog onmisbaar. Met name voor opdrachtgevers die veel vermogen nodig hebben (> 8 ton). Ook opdrachtgevers waarbij de heftrucks continu in gebruik zijn en die niet de tijd hebben om op te laden kiezen vaak voor een verbrandingsmotor. Verder ligt op dit moment de verkoop- en verhuurprijs van een Diesel heftruck nog iets lager dan een elektrische, gezien de stijgende kosten door de hoge inflatie is dit een belangrijk argument.

Wanneer kiest men voor Diesel en wanneer voor LPG?

Omdat LPG heftrucks zorgen voor minder uitstoot dan een diesel zien we ze vooral terug bij indoorlocaties zoals bij beurzen. Nadeel is wel dat er veel gasflessen mee gesleept moeten. Wij leveren Diesel heftrucks vooral aan havenbedrijven. Zij hebben veel vermogen nodig en hebben vaak de mogelijkheid om zelf af te tanken.

En elektrisch?

Elektrische heftrucks hebben inmiddels al een marktaandeel van 65 a 70 procent, wij verwachten dat dit alleen maar zal stijgen. Een laag geluidsniveau, lange levensduur en schone zijn belangrijkste voordelen. Ondanks dat de verhuur- / verkoopkosten iets hoger liggen concurreert het qua prijs ook steeds meer met een verbrandingsmotor.

Welke motor kies jij?

Wil je weten welke motor het beste aansluit bij jouw behoefte? Onze adviseurs staan voor je klaar. Neem contact op

![](

Geplaatst op 07-02-2023

Terug naar nieuwsoverzicht